HTML

Hírlevél

írd be az e-mail címedet!

ForeignPolicy.com

Technorati


Add to Technorati Favorites

2007.05.07. 18:49 zhaoman

Megvannak a jelöltek! (Tajvani elnökválasztás'08)

A múlt héten az ellenzéki Kuomintang jelölte hivatalosan - a várakozásoknak megfelelően - Ma Ying-jeou-t a jövő évi elnöválasztásra. A héten pedig az derült ki, hogy a Anette Lu alelnök hiába fogadkozott, hogy indulni fog a DPP színeiben. A DPP Frank Hsieh-t indítja a favoritnak számító Ma-val szemben.

Ma-ról, illetve a jövő évi elnökválasztás fontosságáról már írtam. Most Hsieh-n a sor. Már régóta van saját honlapja, és a tajvani iwiw-en is aktív kampányt folytat.

1946-ban született, Tajpejben kezdte jogi tanulmányait, majd Tokióban szerzett master fokozatot. Az 1980-as kaohsiung incidens után fontos szerep hárult rá védőügyvédként.

A DPP-nak alapító tagja (1986). Az 1996-os elnökválasztáson alelnök jelölt volt a DPP színeiben, de csak másodikak lettek. 1998-ban Kaohsiung polgármesterévé választották. 2002-ben ezen a poszton sikeresen újrázott. 2005 elejétől 2006 elejéig Tajvan miniszterelnöke. 2006 végén Tajpej főpolgármesteri címét igyekezett megnyerni, de kikapott a KMT jelöltjétől.

Bár sokan Ma-t tartják esélyesnek, a hátralévő szűk egy év még sok mindent tartogathat. A DPP-ben bár voltak viták, melyek az elnökjelölt-választás során fel is erősödtek, de úgy néz ki, hogy a párt fel fog sorakozni Hsieh mögött. Ezáltal - részben - megszabadulhatnak Chen - jelenlegi elnök - népszerűtlenégétől, és koncentrálhatnak a KMT korrupciós ügyeire.

A jelölés várhatóan a jövő háten válik hivatalossá, amikor a DPP végrehajtó bizottsága (executive committee) ezt a jövő héten kimondja.

A tajvani elnökválasztás során nem csak elnökjelöltek, hanem alelnökjelöltek is vannak. Hsieh oldalán az a Yeh Chu-lan sorakozik fel, aki Hsieh 2005-ös miniszterelnökké választása után átvette Kaohsiung polgármesteri címét. Yeh asszony hakka származású (a hakkák Tajvan legnépesebb őslakói).

Ők esnek egymásnak
   
Frank Hsieh ma ying-jeou
Frank Hsieh
謝長廷
Ma Ying-jeou
馬英九
Yeh Chu-lan Wang Jin-pyng
Yeh Chu-lan
葉菊蘭
Wang Jin-ping
王金平


Szólj hozzá!

Címkék: tajvan


A bejegyzés trackback címe:

https://waijiao.blog.hu/api/trackback/id/tr8072318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása