HTML

Hírlevél

írd be az e-mail címedet!

ForeignPolicy.com

Technorati


Add to Technorati Favorites

2007.05.14. 11:18 zhaoman

Tajvan - miniszterelnök csere

A tajvani politikai rendszer a franciához hasonló félprezidenciális rendszer.
A napi ügyeket a miniszterelnök viszi, a minisztereket és a miniszterelnök-helyettest a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki.
A miniszterelnök ellen a parlament egyharmadának támogatásával lehet bizalmatlansági indítványt benyújtani, melynek elfogadásához egyszerű többség szükséges. Ilyen indítvány benyújtására már nem került sor. Sikeres voks esetén a miniszterelnöknek tíz napon belül le kell mondania és az elnöknél kezdeményeznie kell az országgyűlés feloszlatását. Sikertelen indítvány esetén ugyanazon elnök ellen egy naptári éven belül nem nyújtható be hasonló indítvány.
Su Tseng-chang (Szu Tszen-Csang ) Tajvan kormányfője benyújtotta lemondását, utóda Chang Chun-hsiung, aki eddig a szorosközi kapcsolatok ápolásáért felelős szervezet vezetője volt, és mint ilyen felelős a Kínával folyó (nem)hivatalos tárgyalásokért.

Chang az elnök, Chen Shui-bian bizalmasa. A 2000-es elnökválasztás során kampányfőnök volt. 2002 óta a DPP főtitkára (Secretary General), közben folyamatosan az Elnöki Hivatal tanácsadója.  2000 októbere és 2002 februárja között már betöltötte a miniszterelnöki posztot. A mostani kinevezésével hatodjára nevez ki miniszterelnököt Chen elnök.


másodjára miniszterelnök: Chang Chun-hsiung ( 張俊雄)

A váltás éppen az idei költségvetés elfogadásának vitájában érte a kormánypártot, melynek a dolgát tovább nehezíti, hogy a parlementben enyhe ellenzéki többség van.

Su lemondására csak az egyik magyarázat az, hogy alulmaradt a kormányzó Demokratikus Haladás Pártjának (DPP) elnökjelöltjei közötti versenyben. Anette Lu, alelnök, korábbi DPP elnökjelölt-aspiráns úgy kommentálta Chang kinevezését, hogy  Chen elnök demonstrálni akarta, hogy nem béna kacsa, és hogy még mindig ő tartja a kezében a gyeplőt.

Chang kinevezésével Frank Hszie (a DPP elnökjelöltje) Kínával megengedőbb politikája kevésbé érvényesülhet.

bővebben: 1, 2

Adalék: időközben az Economist is feldolgozta a múlt heti eseményeket.

Only five months ago, Mr Hsieh lost a race for the mayorship of Taipei. He hopes his political fortunes will mimic those of President Chen, who won the presidency in 2000 after losing a bid for re-election as mayor of Taipei in 1998. In the presidential election next March, Mr Hsieh's chief opponent will be the man who defeated Mr Chen in 1998, Ma Ying-jeou, the charismatic nominee of the main opposition party, the Kuomintang (KMT).


 

KMT

 

Közben az ellenzéki Kuomintangnál is zajlanak az események. Ma Ying-jeou (馬英九), akinek a népszerűségi indexe a februári 50 százalékról 33 százalékra esett, kénytelen sokkal jobban a pártja segítségét keresni. Ezért felkérte pártbeli riválisát Wang Jin-pyng-t (王金平), hogy legyen alelnök-jelölt, az ajánlatot Wang visszautasította. Részletek a Taipei Times-ban. 


 

_____________________________________

További Tajvannal kapcsolatos bejegyzésekhez kattints a menüsoron vagy a bejegyzés alatt a "tajvan" címkére.

2 komment

Címkék: tajvan


A bejegyzés trackback címe:

https://waijiao.blog.hu/api/trackback/id/tr4175582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

p 2007.05.15. 02:02:34

chang chun vagy chang chen? elírtad. Van a Kül-Világ folyóiratban egy cikk tajvanról, pont a választásokról: www.freeweb.hu/kul-vilag/2007/01/matyus.pdf commentáld már légyszi a blogban. köszi p

zhaoman 2007.05.15. 02:10:30

Kedves p!

Nem írtam el, "csak" félrérthetően fogalmaztam.
Eredeti mondatom "Chang Chen Shui-bian elnök bizalmasa", amit úgy értettem, hogy Chang "Chen Shui-bian" elnök bizalmasa.
Köszi az észrevételt! Pontosítok a szövegen!

Sanyi cikkéről már írtam:
waijiao.blog.hu/2007/04/17/tajvan_kina_kapcsolatok
süti beállítások módosítása