HTML

Hírlevél

írd be az e-mail címedet!

ForeignPolicy.com

Technorati


Add to Technorati Favorites

2009.06.25. 17:20 Csomán Gábor

59 éve tört ki a koreai háború

1948. augusztus 15-én kiáltották ki Koreai Köztársaságot, melynek elnöke Li Szin-Man lett. Tíz nappal később a szovjet területeken választásokat tartottak, majd szeptember 9-én Kim Ir Szen vezetésével kikiáltották a Koreai Népköztársaságot, decemberben az ENSZ Közgyűlése a Koreai Köztársaságot ismerte el "Koreaként". 1948 végére a szovjet csapatok többnyire kivonultak a KNDK területéről, az amerikai csapatok a következő év nyarára hagyták el a déli területeket. Ezután a feszültség tovább nőtt a két koreai állam között, a 38. szélességi fok körül állandósult a feszültség.

1950. június 25-én a koreai néphadsereg támadást indított a déli állam ellen és ezzel kezdetét vette a háború.

Az egyik kedvenc szemléltető ábrám a hidegháborúval kapcsolatban (várj egy kicsit, mozog!):

Három évvel később július 27-n kötöttek fegyverszüneti megállapodást, melynek értelmében a demarkációs vonaltól 2-2 km-es távolságban demilitarizált zónát (DMZ) hoztak létre (lásd: térkép).

A harcoló felek képviselőiből katonai fegyverszüneti bizottság létesült, valamint Csehszlovákia, Lengyelország, Svédország és Svájc képviselőiből semleges megfigyelő bizottságot állítottak fel a megállapodás ellenőrzésére.

Békekötésre a mai napig nem került sor.

Szólj hozzá!

Címkék: történelem észak korea dél korea hidegháború


A bejegyzés trackback címe:

https://waijiao.blog.hu/api/trackback/id/tr861208190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása