HTML

Hírlevél

írd be az e-mail címedet!

ForeignPolicy.com

Technorati


Add to Technorati Favorites

2007.05.06. 17:08 zhaoman

Part-time Diplomat, Full Time Rocker



Jelen bejegyzés három részre tagolódik.

- Külpol 2.0
- Simonyi András (életrajz, interjúk, írások)
- Az amerikai Magyar Nagykövetség honlapjának kritikája

1) Külpol 2.0



Az M0-ás híd elnevezésére kiírt pályázat kapcsán több okból is a világmédia figyelmébe került hazánk. Először Chuck Norris-híd, majd a Stephen Colbert-híd variációk keltette fel az érdeklődést.

Az élcelődés hatására mit tett a magyar nagykövet?
a, felháborodott, majd tiltakozó levelet írt
b, nem tett semmit
c, előnyünkre fordította a helyzetet.

A helyes válasz a C. Simonyi András elment a Colbert-show-ba és humorosnak, kreatívnak mutatta be Magyarországot. (Bővebben itt és itt.) Idén tavasszal ismét szóba került Magyarország, erre Simonyi és a csapata ismét olyat talált ki, ami elnyerte a show készítőinek a tetszését, és ezért ismét meghívták a nagykövetet a műsorba. (Bővebben itt, valamint Hannibálnál. A Tények vágatlan interjúja pedig itt.)


kép forrása: Budaörs West

Egy másik érdekes hír volt, volt a múlt hónapban Charles Simonyi és Simonyi András vezetnevének egyezése, és kettejük barátsága.

A fentiek olyan események, amelyekkel fel lehet kelteni az érdeklődést hazánk iránt.
Hiába látogat Magyar Bálint, Dávid Ibolya, Mádl Ferenc vagy Szekeres Imre az Egyesült Államokba, ezek nem bírnak hírértékkel. Nem azt mondom, hogy ezen utak haszontalanok, hanem azt, hogy a szokásos politikai és kulturális kapcsolatok ápolásán kívűl sok minden egyéb is hozzátartozik egy modern külügyér feladataihoz (~külpolitika 2.0)

Simonyi egy februári interjúben így fogalmaz:

Sok mindent teszünk itt, ami talán szokatlan. A nagykövetség rendszerét egy jól működő vállalatéhoz hasonlóan alakítottuk át, mindenki nagy felelősséggel és önállósággal dolgozik, a kreativitás elsőrendű szempont. Még ötletfelelős munkatársunk is van, akinek a névjegyén az áll: "Chief Creative Officer”. ...

– Minden ország diplomatájának különösen fontos, hogy jellegzetes arculatot alakítson ki. Ez az oka, hogy önt rock­nagy­kö­vet­ként ismerik Wa­shing­ton­ban?

– A rockzene nagyon markáns üzenetet hordoz, méghozzá arról, hogy mi nem vagyunk egyáltalán mások, mint az amerikaiak. A világban jelenleg a rockgeneráció van hatalmon. Találtunk egy közös nyelvet, amit az amerikaiak is jól ismernek.
Kreativitás, rockzene, közös nyelv. Ellentétben a sérelmekkel, ezekre tényleg lehet építeni. Az angol nyelvű oldalakon ez az arculat már egyértelműen jelen van.

Ambassador, musician and now documentary film star.
Washington Post
Simonyi, jelen blog szerzőjének kérdéseire válaszolva így foglalta össze erőfeszítéseit:

A diplomácia hagyományos eszközei természetesen továbbélnek de tudomásul kell venni, hogy az internet egésze, a Youtube, a Google és más egyre szaporodó "eszközök" hasznosítása eszköztárunkban elmaradhatatlan ... Az én magas-diplomáciai erőfeszítéseimet nagyon is alátámasztják azok az üznetek amelyeket a hagyományostól eltérő eszközök bevetésével közvetítek.A Colbert report, a rockkoncertek, az izgalmasan megszerkesztett klasszikus koncertek, a Lukács János történelemórái, látványos rendezvény az Operához lkapcsolódva, fehér-házi filmvetítés, a tervezett Simonyi Károly beszámolók stb.

A munkastílusunk gyors, határozott és elegáns. Ezzel tudunk előnyre szert tenni. A bővítés irányát nehéz megjósolni. Arra kell koncentrálni, hogy egy gyorsan adaptálódó gondolkodásmódot alakítsunk ki, amely ennek nem csak adaptálódik de pontosan tudja, hogy mely területeken maga is indukálja és irányítja a dolgokat, akár politikában, biztonságban, gazdaságban vagy akár kultúrában.
Az új magyar külpol koncepció kialakítása folyamatban van. Bármilyen is lesz, sikeres csak akkor lehet, ha azokat a kor követelményeihez igazodni képes szakemberek hajtják végre.


Simonyi András



2002 óta tölti be a nagyköveti posztot Washingtonban. Szolgálati idejének lejártával Somogyi Ferenc váltja fel (via hvg). Az a hír is járta, hogy Göncz Kingát váltja a külügyminiszteri székben, de később ezt cáfolták. A Figyelő még minisztérium csere-berét is elképzelehtőenk tartott, de az idő ezt az opciót már cáfolta. Az ügy tovább fortyog a politika bugyraiban.

Azért az elég vicces, hogy angolul sokkal több infót találunk róla az interneten, mint magyarul.

A kedvenc fejezetcímem a Wikiality vonatkozó szócikkéből: "Part-time Diplomat, Full Time Rocker"

Kedvenc cikk-részletem:

His wife Nada is less enthusiastic about his music, but understands what it has meant to him and how it acts as a stress-buster. “I try to be a ‘groupie,’” she said, “but I’d really prefer classical music."
Diplomatic Pouch

Életrajz

(via huembwas)

Personal
Born May 16, 1952 in Budapest, Hungary.

Education & Professional Training
Graduated from the Karl Marx University of Economics (now Budapest Corvinus University) in 1975. Holds a PhD in political science. Wrote his thesis on Denmark's security policy in the 20th Century.

Professional Career
2002 – Ambassador to the United States of America.
2001 – 2002   Ran his own consulting company, Danison Ltd.
1999 – 2001 Became the first Hungarian Permanent Representative on the NATO Council. Represented Hungary on the NAC during the Kosovo campaign.
1995 – 1999 Headed the Hungarian Liaison Office to NATO in Brussels. Was a key player in preparing Hungarian membership in NATO and was a member of the delegation to negotiate Hungary's accession to the Alliance. Initiated the stationing of U.S. troops in Hungary as part of NATO's IFOR-SFOR campaign in Bosnia. Headed PR efforts prior to the referendum on NATO membership.
1992 – 1995 Deputy chief of mission (DCM) at the Mission of Hungary to the European Communities and NATO in Brussels.
1991 – 1992 Deputy chief of mission (DCM) in the Hague.
1989 Joined the Foreign Ministry to work with the so-called Central European Initiative a.k.a. Pentagonale as a personal assistant to then foreign minister László Kovács. He also headed the Nordic department of the Ministry.
1984 – 1989 Worked at the foreign relations department of the now defunct Socialist Workers' Party.
1980s Worked with different organizations in the field of youth exchange, in particular promoting East-West contacts, including programs with the American Council of Young Political Leaders (ACYPL).

Interjúk


Washington Post (1, 2)
USA Today
Rock and roll was the Internet of the '60s and early '70s.
USA Today
Népszava
Full Disclosure (fizetős)
Friderikusz Most
NATO Review

írások

Szégyenlős szolidaritás helyett bátor kiállást! (2001.10. 24.)
Visegrad Cooperation: A 15-Year-Old Success Story (2006)


Honlap-kritika




Eredeti terveim szerint itt hosszabban bíráltam volna a honlapot...de azon kívűl, hogy csúnya, nem sok hibát tudok felróni.

A honlap a html barkácsolás őskörát idézi, ezért teljesen újat kellene helyette készíteni. Ennek ellenére a legfontosabb információk könnyen és egyértelműen megtalálhatóak rajta.

Néhány javaslat, amelyek már ezen oldalon is alkalmazhatóak:
- A Media Center menüpont alatt a "Speeches and Statements by Foreign Minister Ferenc Somogyi" szöveget frissíteni kellene
- A különböző eseményekről fényképek, videók készítése és feltöltése (pl.: YouTube). Különösen a "The Coalition of the Willing” videóké!
- A főoldali hírek és a hír-archívum szinkronizálása!
- hírlevél, RSS értesítő
- A HungarianDiplomatsInDC blog folytatása!

Érdekeség
Az akkreditált magyar újságírók közül senki nem használ "céges"e-mail címet. Ketten aol-osak, ketten yahoomail-esek. Az MTI tudósítóját nem lehet e-mail elérni.

Szólj hozzá!

Címkék: simonyi külpolitika2.0


A bejegyzés trackback címe:

https://waijiao.blog.hu/api/trackback/id/tr771664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása