HTML

Hírlevél

írd be az e-mail címedet!

ForeignPolicy.com

Technorati


Add to Technorati Favorites

2007.03.10. 17:43 zhaoman

Helyzet van

Talán ott érdemes belekezdenem a történetbe, hogy Chen Shui-bian, Tajvan - jelenleg kevésbé népszerű - elnöke díszvacsorára volt hivatalos vasárnap, amelyet egy amerikai alapítású szervezet 25 éves fennállásának évfordulója miatt rendeztek. Chen beszéde meglehetősen élesre sikeredett, a BBC riportere szerint ez volt a "legszélsősegebb" beszéd, mióta az elnök először hivatalba lépett 2001-ben.

Chen négy dolgot emelt ki/követelt:
függetlenséget, új alkotmányt, további fejlődést, és az ország nevének megváltoztatását Tajvanra (a jelenlegi Kínai Köztársaságról). Ezt a négy dolgot a BBC-vel szemben egy Kínával foglalkozó blogger így írja le: ENSZ tagság (ez egyenlő a függetlenséggel) Tajvan néven, új alkotmány, valamint további fejlődés a jelenlegi - kvázi független - állapotban. (Az eredeti beszéd szövegét nem találtam meg).

Kína természetesen élesen reagált a beszédre. Li Zhaoxing, kínai külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy ha Chen tovább folytatja a függetlenség kérdésénekfeszegetését, akkor a történelem bűnőzöként (criminal in history) fog rá emlékezni. Mindennek az ad jogi alapot, hogy tavaly a kínai törvényhozás elfogadott egy törvényt, amely értelmében erőszakot vethetnek be, ha tajvani részről akárcsak kisérleteznek is a függetlenség bármilyen formában történő kinyilvánításától.

A beszéd másnapján esett a tajvani tőzsde, és gyengült a tajvani dollár az amerikaival szemben. Chen beszéde ellenállást váltott ki az Egyesült Államokban is. Az amerikai külügyi szóvivő elhatárolódott Chen-től, és a status quo fenntartásában "nem szerencsés lépésnek" nevezte a tajvani elnök cselekedetét.

A beszéd után egy nappal - attól függetlenül - közzétették a jövő évi kínai katonai költségvetés néhány adatát, amely közül az egyik legfontosabb, hogy a kiadások mértéke közel 18 százalékkal (!) növekszik az ideihez képest.

Az amerikai vezetés, élükön Dick Cheney alelnökkel évek óta bírálja Kínát a katonai kiadások folyamatos növekedése miatt. A vádak szerint a hivatalosan elismert tíz százaléknál magasabb éves kiadásnövekedésnél is gyorsabb a fejlődés, ha a költségvetés más fejezeteiben eldugott forrásokat is számoljuk.


Kedden egy tajvani újságra nyilvánosságra hozta, hogy Chen elnök jelenlétében, február másodikán sikeres rakétatesztet hajtottak végre. A rakéták 1000 km hatótávolságúak, amely jelentősen több, mint a Tajvan Hong Kong, vagy Tajvan Sanghaj távolság, de Peking (még) nincs lőtávolon belül.

A helyzetet fűszerezi, hogy A
nnette Lu, a jelenlegi - függetlenség párti - alelnök bejelentette, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson.


Eléggé paprikás tehát a hangulat. Meglátjuk mi sül ki belőle.

Szólj hozzá!

Címkék: tajvan kina kapcsolatok


A bejegyzés trackback címe:

https://waijiao.blog.hu/api/trackback/id/tr845079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása