HTML

Hírlevél

írd be az e-mail címedet!

ForeignPolicy.com

Technorati


Add to Technorati Favorites

2007.05.18. 14:20 zhaoman

Gyarmati-interjú a Kitekintőn

A Kitekintő interjút közöl Gyarmati Istvánnal, amelyben a (magyar) biztonságpolitika "biztonság"-dimenziójáról, a magyar NATO szerepvállalásról és a magyar kül.pol. stratégiáról kérdezik.





A potyautasságról

A NATO-beli tagságunk potyautasságával kapcsolatban  van egy félreértés.
Nem vagyunk free rider-ek, egyre kevésbé vagyunk azok... A NATO-nak alapvetően az a gondja egy országgal, ha az nem képes hozzájárulni a NATO műveleteihez. ... megítélésünk a NATO-ban nem egyértelműen rossz ... az utóbbi években, utóbbi másfél – egy évben a mérleg affelé billen, hogy pozitív a megítélésünk, ezt az afganisztáni misszió billentette át pozitívba, mert a NATO-t az érdekli, hogy hogyan járulunk hozzá a műveletekhez.


A felesleges Gripen-beszerzésről


Magyarországnak az alapvető problémája momentán az, hogy néhány évvel ezelőtt hozott egy döntést, ami tönkretette a magyar honvédség fejlesztési terveit, ez a repülőgép-vásárlás, teljesen feleslegesen hihetetlen összegeket költünk egy olyan katonai képesség megteremtésére, ami nem is igazán képesség, nem lesz teljes képesség, sőt egy teljesen felesleges képesség. ... Egyszer elkövettük azt a hibát, hogy megrendeltük őket, ezt ugye a FIDESZ-kormány csinálta, a Medgyessy-kormány meg azt a hibát, hogy amikor hivatalba lépett, nem mondta fel a szerződést, pedig felmondhatta volna. Úgyhogy ebben ilyen kitűnő konszenzus teremtődött meg a magyar pártok között, hogy ugyanazt a hibát kétszer elkövettük, és ennek most a magyar honvédség hát szörnyű módon issza a levét.


A magyar külpolitikáról és a külügyminiszterről


Szónokolunk arról, hogy a gazdasági kapcsolatok fontosak, de azért a külpolitikánk nem eléggé támogatja a gazdasági kapcsolatokat. A külügyminiszter személyénél fogva is sokkal fogékonyabb a nem kormányzati szervek általi külkapcsolatok vitelére – meglehetősen egyedül van ezzel. Ezért gondolom azt, hogy egy külpolitikai stratégiának legalább olyan fontos funkciója, hogy egy társadalmi vitát generáljon.

A hazai szemétdombról


 

"MAE: Mennyire hiteles ma Magyarország Európában, milyen tagok vagyunk mi az Európai Unióban, tekintettel például az itthoni belpolitikai illetőleg gazdaságpolitikai helyzetre?


GYI: Alapvetően ezek a problémák nem nagyon érik el más országok ingerküszöbét, mert nem akkora problémák. Ami eléri az ingerküszöböt, az a maastrichti konvergencia-kritériumokkal kapcsolatos problémák.

Kapcsolódó anyag


Gyarmati István: A méltó hely Európában. Kül- és biztonságpolitika kellene [Népszabadság 2006. május 27.]
Gyarmati István: Kék Nabucco [Népszabadság 2007. április 17.]

waijiao: Adalékok a magyar külpolitikához [2007. március 11.]

___________________________________-
kép forrása: kulugyminiszterium.hu

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: nato magyar külpol stratégia gyarmati


A bejegyzés trackback címe:

https://waijiao.blog.hu/api/trackback/id/tr1179202

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: camcrush 2017.12.10. 13:53:48

Ne légy vaksi, rossz az aksi! - 3. rész - Óvatosan!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása