HTML

Hírlevél

írd be az e-mail címedet!

ForeignPolicy.com

Technorati


Add to Technorati Favorites

2007.09.21. 07:54 zhaoman

Elkerüli Tajvant az olimpiai láng

A tajvani és kínai illetékeseknek nem sikerült egyezségre jutniuk a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által kitűzött szeptember 20-i határidőig egyezségre jutniuk az olimpiai láng útvonalát illetően, ezért az elkerüli majd Tajvant. [forrás: bbc]

Az eredeti tervek szerint Vietnámból érkezett volna a láng Tajvanra, majd onnan Hong Kongba utazott volna tovább. A tajvani fél ezt úgy értelmezte, mintha Peking burkoltan azt fejezné ki, hogy Tajvan Kína része. (Az ügy még áprilisban robbant ki. A pekingi bejelentés után két órával közölték a tajvani olimpiai bizottság illetékesei, hogy mégsem fogadják el az útvonalat. A döntés mögött belpolitikai okok álltak. Részletek itt, és itt.)

A vita megértéshez legyen elég most annyi, hogy Peking szerint Tajvan csak egy szakadár tartomány, és elvitathatatlanul Kína része. Tajpejben meg értelemszerűen ezt nem így gondolják. A két fél szimbolikus szinten is igyekszik megragadni minden lehetőséget a saját állításának bizonyítására. Peking azt is kérte (követelte), hogy amíg a láng Tajvanon keresztül halad csak azokat a dalokat játszhassák és csak azokat a zászlókat használhassák, amelyeket a Nemeztközi Olimpiai Bizottság engedélyezett. E mögött az van, hogy Tajvan nem Tajvan néven vesz részt az olimpián, hanem, mint "Kínai Tajpej" (Chinese Taipei). A himnusz ugyanaz, de amikor bejelentik, akkor "Chinese Taipei"-i himnuszként jelentik be.

Tajvan olimpiai zászlója (fent)

Tajvan hivatalos zászlója (fent)


A végső útvonal (Kelet-Ázsia)


Most már biztos: jövő agusztus 8-án úgy érkezik meg az olimpiai láng Pekingbe, hogy előtte nem futottak fel vele a Taipei 101 torony tetejére.



eredileg publikálva: zahoman.blogpsot.com

Szólj hozzá!

Címkék: kína tajvan kapcsolatok


A bejegyzés trackback címe:

https://waijiao.blog.hu/api/trackback/id/tr42197719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása