HTML

Hírlevél

írd be az e-mail címedet!

ForeignPolicy.com

Technorati


Add to Technorati Favorites

2007.04.17. 20:16 zhaoman

Percenként 1 millió dollárral

A kínai valutatartalékok az első negyedévben percenként több, mint 1 millió dollárral növekedtek!



2007 első három hónapjában a kínai valutatartalékok több, mint 135 milliárd dolláral nőttek, összeségében meghaladva az 1,2 milliárd dollárt. A növekedés egészen elképesztő. A tavalyi évben összesen nőttek a tartalékok 247 milliárd dollárral.  A negyedéves növekedési ütem 37,5 % százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakáét. A növekedés hátterével kapcsolatban ajánlom a Forbes cikkét.

Az Asia Times cikkében arról olvashatunk, hogy milyen változások várhatóak a kínai tartalékelhelyezési magatartásban.

Márciusban bejelentette a kínai kormány, hogy létrehoznak egy befektetési ügynökséget, melynek kb 200-300 milliárd dollár áll majd a rendelkezésére. A befektetések kiemelt célpontjai lehetnek a fejlődő latin-amerikai és afrikai országok. A rohamosan fejlődő gazdaság miatt nagy a nyomás a kínai kormányon, hogy a tartalékok egy részét közvetlenül, vagy közvetve minél nagyobb jövedelmezőő módon fektesse be. (Nyersanyag-, bánya-, stb. vásárlás. Kínai cégek külföldi be- és felvásárlásainak finanszírozása.)

A cikk arra is felhívja a figyelmet, hogy a kínai pénzügyi politika (is) a stabilitásra, a megbízhatóságra helyezi a hangsúlyt a nyereséggel szemben. Ezen feltehetőleg ezután sem fog változtatni, ezért a tartalékok jelentős része továbbra is az alacsony hozamú, de minimális kockázattal járó amerikai állampapírokban marad.

Az International Herlad Tribune cikke sokkal összeszedettebb.

1. Mik a lehetséges okai a gyors növekedésnek?
- tavaly év végi valutaügyletek hozama mostanra ért be
- könnyítés a kínai bankok részére az offshore tartalékaik hazahozatalára

2. Mihez kezd Kína a tartalékokkal?
- befektetés(i alap). Példa a szingapúri Temasek Holdings.
- bank- és biztosító konszolidáció
- A kínai központi banknak hatékonyabban kell dolgoznia. A yuan kínálatának csökkentésére tett eddigi lépések hatástalanok.

3. A növekedés mit jelent a yuan-ra nézve?
- passz - ehhez hasonló növekedés csak 1997-ben volt megfigyelhető, az ázsiai vlutaválság előtt (az Kínát nem érinttte)
- felértékelése: erre kicsi az esély. Politikai döntés kérdése. A kínai kormány prioritásai közé tartozik a munkahelyteremtés, ezért nem valószínű, hogy az alulértékelt yuan-t jelentősen felértékelnék.


A hvg témába vágó cikke.
A pekingi kormány ugyanis a mainál nagyobb hozammal szeretné hasznosítani a világ legnagyobb... valutatartalékát. Az év végéig állami ügynökséget hoznak létre... Az új szervezet a kormány közvetlen felügyelete alá tartozik majd, ami nemcsak fontosságát jelzi, de elejét veszi a pénzügyminisztérium és a jegybank esetleges rivalizálásának is.




Szólj hozzá!

Címkék: kína gazdasága


A bejegyzés trackback címe:

https://waijiao.blog.hu/api/trackback/id/tr2359955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása