HTML

Hírlevél

írd be az e-mail címedet!

ForeignPolicy.com

Technorati


Add to Technorati Favorites

2009.06.26. 13:21 Csomán Gábor

Irán: miért most?

Számtalan híradás látott napvilágot az elmúlt időszakban Iránnal kapcsolatban. Ezek többsége a helyzet bemutatásán kívűl ritkán tett kísérletet a háttér felvázolására. Természetesen össze lehetett csipegetni a fontosabb információkat, ritkán van idő több tucat cikk elolvasására.

Ha az eseményeket akartuk/akarjuk követni, akkér az Index percről-percre rovatát érdemes figyelni (link).

Arra a kérdésre, hogy mindez miért most történik kevesebb fogódzót találunk.

It's the economy, stupid!

Két cikket szeretnék kiemelni. Az egyik Wagner Péter cikke a Magyar Narancsból (link)

A közel-keleti országokban jobbára vagy nincsenek választások, vagy ha vannak, az eredmény borítékolható. Ehhez képest az Iráni Iszlám Köztársaság történetében a parlamenti és köztársasági elnöki választások mindig is viszonylag szabadnak minősültek. Teljesen demokratikusnak persze nem tekinthetők, hisz már a jelölteket is előszűrik.

A kampányban ... nem galacsinnal gurigáztak. A négy jelölt televíziós vitákban mérte össze programját, a Facebookon gyűjtötte és tájékoztatta szimpatizánsait, volt roadshow, sms-kampány és ígérgetés minden szinten. A kihívók elsősorban Ahmadinezsád gazdasági inkompetenciájára igyekeztek rámutatni (magas a munkanélküliség, az életszínvonal stagnál), míg az államfő a szegények nemtőjeként, a nemzeti érdekek védelmezőjeként, az iráni gazdaságot informálisan hatalmában tartó, a lakosságot kisemmiző felső és középosztály ellen harcoló politikusként pozicionálta magát.

 

A másik cikk David Frumm cikke a komment.hu-n olvasható magyar fordításban (link).

A gazdaság stagnálása és a korrupció segítette annak idején Máhmúd Ahmadinezsadot a hatalomba. ... Az egyetlen gond: hamar kiderült róla, hogy még kevésbé ért a gazdasághoz, mint korrupt elődei.

Az elmúlt négy év alatt Irán 272 milliárd dollárnyi olaj- és gázbevételre tett szert.... A bőséges forrásokat Ahmadinezsad részben új, forrásigényes jóléti programokra fordította. Országjáró körútjai során személyesen adott át készpénzajándékokat a friss házasoknak. A költekezés fokozta az infláció

A gazdaság bedőlése tovább súlyosbította Irán eleve rettenetes szociális problémáit.

A zúgolódó irániak bizalmát Ahmadinezsad az egyetlen hozzá kötődő ügy, a korrupcióellenes harc segítségével igyekezett megtartani. Ahmadinezsad felrúgta a rendszer minden szabályát, hogy megtarthassa az elnöki posztot.

 

2 komment

Címkék: irán


A bejegyzés trackback címe:

https://waijiao.blog.hu/api/trackback/id/tr151209920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyaligátor · http://autostat.hu/technikai-szotar 2009.09.25. 14:07:19

Az akkor is érdekes, hogy a világon mindenhol a jobbosok meg a keményvonalasok győznek.
A iráni elnököt úgyis az izraeli légierő fogja megbuktatni, mikor porrá bombázzák majd az egész atomprogramot.
süti beállítások módosítása