HTML

Hírlevél

írd be az e-mail címedet!

ForeignPolicy.com

Technorati


Add to Technorati Favorites

2007.05.15. 05:28 zhaoman

Európa, ébresztő!

Az EU folyamatosan kapja a pofonokat. Végeláthatatlanok a nagyívű programok, de félő, hogy az út végén azt vesszük majd észre, hogy benne ülünk a kakiban. Liszabon? 2010? Ugyan már... Nabucco? Vicc! Putyin úgy herélte ki a projectet, hogy az EU illetékesek megdöbbenésükben még sikítani is elfelejtettek.

Egy másik jellemző példa az európai műholdas helyzetmeghatározó rendszer, a Galileo kiépítése. Azaz, a ki NEM építése.

A múlt hétre egyértelművé vált, hogy a Galileo korábban tervezett formájában nem fog megvalósulni. A 30 műholdból álló rendszer - melynek jelenleg egy (!) eleme kering - kiépítése 2011 (?)-re halasztódott.

Ezzel azonban nincs vége a történetnek. Ugyanis a Galileóban nem csak az EU-s országok érdekeltek. Például Peking 2003-ban szállt be a buliba 300 millió dollárral. Bár India továbbra is bízik a Galileo-ban

We are waiting for them to put their house in order and for us to move forward.
ez az optimuzmus nem mindenkire jellemző. Az európai ügyetlenkedés a szintén résztvevő államoknak (Kína, Izrael, Dél-Korea) komoly hátrány. Ezen országoknak csatlakoztak egy programhoz, melynek megvalósulására komolyan számítottak.

A kínai vezetés nem arról nevezetes, hogy szerény lenne célok kitűzésében és megvalósításában. Olimpia? Ledózeroljuk "fél" Pekinget, és újjáépítjük. Globális helyzetmeghatározó? Társulunk az EU-val, de közben a saját verziónkat is építjük!

Kína 2000 és 2003 között már fellőtt három műholdat, melyek a jövőbeni "kínai GPS" rendszer elemeinek szántak. Tavaly novemberben a folytatást is bejelentették, mely szerint 2007 első felében két műholdat fognak fellőni.

Februárban egy Long March 3A hordozórakéta fedélzetéről pályára állt  a "Beidou" rendszer negyedik eleme, áprilisban pedig pályára állt az ötödik elem is

A Beidou (angolul: Compass) öt geostacionárius pályán és harminc "medium Earth orbit" (MEO) pályán keringő elemből fog állni.  Rövidtávú cél (2008), hogy lefedjék teljes Kínát és a környező országokat.




Európa, ébresztő!





ajánlott olvasmány


Az oroszok továbbra is fejlesztik a Glonass nevű rendszerüket. Problémáik nekik is vannak!
Europeans Raise Red Flags Over Chinese Satellite Navigation Plan [2006.06.12] [nagyon alapos anyag!]
EU looks to save troubled Galileo [2007.05.11]


2 komment

Címkék: kína eu galileo urkutatats


A bejegyzés trackback címe:

https://waijiao.blog.hu/api/trackback/id/tr1776000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

N. D. 2007.05.18. 15:24:51

adtál egy cikk cím ötletet:)

zhaoman 2007.05.18. 15:26:45

:)

Légyszi, majd linkeld be a posztod!
süti beállítások módosítása