HTML

Hírlevél

írd be az e-mail címedet!

ForeignPolicy.com

Technorati


Add to Technorati Favorites

2007.06.21. 05:28 zhaoman

Magyarország Energiapolitikája 2007-2020

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a jövőben a társadalom széles rétegeit az eddiginél sokkal hatékonyabban kívánja bevonni döntéseinek előkészítésébe. A civil szervezetek, magánszemélyek hozzászólásukkal segíthetik a problémák többoldalú megközelítését, a konszenzusos megoldások kialakítását és a döntések társadalmi elfogadását... blablabla

A minisztérium a június 14-én tette közzé a felhívást, először határidő nélkül. A legtöbb oldal ezt a tudósítást vette át. A Magyar Energetikai Hivatal honlapján olvasható egy június 30-i határidő, mely többeknél kiverhette a biztosítékot. A GKM honlapján jelenleg július 14-i határidő szerepel, ami már azt mutatja, hogy tényleg van szándék a civil vélemények meghallgatására.

Regisztráció után letölthető egy bő negyven oldalas tervezet.

UPDATE: 2008. december 2.
A dokumentum elérhető az új minisztérium honlapján.

A dokumentumból többek közt kiderül:

1993 óta nincs energia-stratégiánk

Magyarország energiaellátásában meghatározó az import közel kétharmados részaránya.  A hazai termelés a kőolajszükséglet ötödét, a földgázfogyasztás hatodát fedezi, és az ismert, valamint a várható készletadatok ezen arányok további csökkenését valószínűsítik. Megkerülhetetlen a kőolaj és földgáztermelés meghatározó térségeiben és a szállítási útvonalakon tapasztalható gazdasági és politikai helyzet figyelembevétele az energetikai döntéseknél. Számítani kell arra, hogy a kőolaj és a földgáz folyamatos beszerzése megnehezül, a hiány kockázata nő, ami az árakra is azonnal kihat.

Az Unó számára nélkülözhetetlen a többirányú behozatal és a helyi források igénybevétele. Meg kell teremteni az energiafajták, az energiaszolgáltatók és a szállítási útvonalak közötti választás valós lehetőségét. Ezek megvalósulásának elengedhetetlen eszköze a szükséges, közös érdekű infrastruktúra beruházások támogatása.

A válsághelyzetek kezelésére közös operatív megoldás szükséges a szolidaritás szellemében, az önrendelkezés elvének figyelembevételével.


Az Unió egyik legfontosabb célkitűzése az energiafelhasználás hatékonyságának növelése, az energiatakarékosság előmozdítása.

Jelenlegi ismereteink szerint az egyetlen, perspektivikus és hosszú távon is nagy mennyiségben rendelkezésre álló belföldi fosszilis energiaforrás a mátraaljai lignitkészlet. Tekintettel arra, hogy ezen lignitkészlet felhasználása a villamosenergia-termelésben csökkenti az importfüggőséget és ezáltal növeli a villamosenergia-ellátás biztonságát, a magyar energiapolitika hosszú távon számol a mátraaljai lignit felhasználásával, ugyanakkor ennek kapcsán mindenkor figyelembe kell venni a környezetvédelmi, tájvédelmi, rekultivációs és klímapolitikai célkitűzéseket is.

Az Országgyűlés 2005. évi határozata alapján a Paksi Atomerőmű üzemeltetési engedélyeinek meghosszabbítására irányuló munkát - a nukleáris biztonsági követelmények maradéktalan érvényesítése mellett – tovább kell folytatni, mivel az üzemidő-hosszabbításának nincs reális, a gazdasági, környezetvédelmi és ellátás-biztonsági követelményeket egyaránt kielégítő alternatívája. Az üzemidő-hosszabbítás mellett - figyelembe véve a magyar villamosenergia-rendszer beépített kapacitásának bővítési és az elöregedett erőművek leállítási igényét - új atomerőművi blokk(ok) építése is szükségessé válik a következő két évtizedben.

új beruházások szükségesek a gázszállítási infrastruktúrába, így szükséges a Nabucco és/vagy Blue Stream és/vagy az adriai-tengeri LNG projektben részt venni.

A diverzifikációs alternatívák között (Nabucco, Blue Stream, adriai-tengeri LNG) nem kívánatos bármelyik projektnek prioritást biztosítani a többivel szemben, egyfelől, mert a magyar kormányzat nincs döntési pozícióban bármely projekt megvalósítását illetően, tekintettel arra, hogy a beruházások üzleti alapokon valósulhatnak meg; másfelől, mert egyik projekt sem a magyar piaci igények kielégítését szolgálná elsősorban. Mindazonáltal, ha a választás igénye felmerül, biztosítani szükséges a magyar kormányzat támogatását az Európai Unió formálódó energiapolitikai erőterében megvalósuló közös érdekű projekteknek.

A szociális támogatások általánosan elfogadott és széles körben alkalmazott — de nem kizárólagos — gyakorlata a szociális hálón keresztül valósul meg. Ennek feltételei azonban Magyarországon még nem alakultak ki, de középtávon az energiapolitikát függetleníteni kell a szociálpolitikától.

Magyarország energia-igényességi mutatói – nagyobbrészt az energiatermelés, átalakítás és a felhasználás hatékonyságától független okok miatt – magasabbak a fejlett országok mutatóinál. Az energiafelhasználás ésszerűsítésével, hatékonyságának növelésével a jelenleg felhasznált energia 10-20%-a hosszú távon megtérülő intézkedésekkel megtakarítható. A hatékony energia-megtakarítás mértékét a várható technológiai fejlődés tovább növelheti.

 

Kulcsfontosságú az épületek energiahatékonyságának javítása, mert hozzájárul a lakosság költségeinek csökkentéséhez is. Kiemelt célkitűzés a panelépületek hőszigetelésének javítása, a belső fűtési rendszerek korszerűsítése...

A szállítás és a közlekedés energiafelhasználása az ország teljes végső felhasználásának egynegyede.

Energiapolitikai indikátorok

Megújuló energiaforrások

Indikátor megnevezése

Mértékegység

Célérték

2013

2020

A megújuló energiaforrások részaránya a teljes primerenergia-felhasználáson belül1

%

9,7-10,6

14-20

Biomasszából előállított bio-üzemanyagok részaránya2

%

8

Min. 10

Energiahatékonyság

Indikátor megnevezése

Mértékegység

Célérték

2013

2020

Energiahatékonysági intézkedések révén megtakarított energiahordozó3

PJ

13-18

30-35

1 Az indikátor a megújuló energiaforrások részarányát méri az összes primerenergia-felhasználáson belül.

2 Az indikátor a biomasszából előállított bioüzemanyagok részarányát méri az összes felhasznált közlekedési célú üzemanyagon belül.

3 Az indikátor a Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Tervben foglalt intézkedések eredményeképpen jelentkező energia-megtakarítást méri.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: magyarország energetika


A bejegyzés trackback címe:

https://waijiao.blog.hu/api/trackback/id/tr84102994

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Blogocska 2007.08.17. 12:46:30

AtomenergiaUgye az atom… Sokan fújolnak rá (merthogy sugároz, meg felrobbanhat, meg minden) azonban, azt sokan nem tudják, hogy egy szénerőmű sokkalta több sugárzó anyagot ereget – ellenőrizetlenül – a légkörbe mint egy atomerőmű (meg ug...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása