HTML

Hírlevél

írd be az e-mail címedet!

ForeignPolicy.com

Technorati


Add to Technorati Favorites

2007.10.16. 07:10 zhaoman

A fegyverek jelentős részét ellopják

Irak 100 millió dollár értékben vásárol hadieszközöket (light military equipment) a rendfenntartó erői részére Kínától, mert az Egyesült Államokból érkező fegyverzet utánpótlás akadozik - írta a Washington Post október elején.

Az ügyletet ért kritikák közül az egyik leghangsúlyosabb, hogy az iraki biztonsági erők már most sem tudnak elszámolni 190000 (!), az Egyesült Államokból származó fegyverrel.

2004-ben és 2005-ben az Egyesült Államok 185000 AK-47-t vásárolt Kelet-Európából az iraki fegyveres erők részére (az irakiak elutsították az amerikai M16 használatát - megerősítő forrást nem találtam!). A 185000 fegyverből 110000 hollétéről jelenleg nem tudnak elszámolni. 2004 óta az amerikai fegyverszállítások 30 százaléka tűnt el.

Hogy is van ez?

A kínai fegyverüzlet rávilágít az iraki fegyveres erők és a rendőrség újjáépítése körüli vitákra. Iraki tisztviselők már régóta panaszkodnak, hogy az iraki katonák/rendőrök személyi védelme nem megfelelő. Míg az amerikai katonák hatékony védelemmel ellátott járművekben járőröznek, addig ugyanazon az útvonalon az iraki egységek egy szimpla teherautóban ülnek.

Halkan

Az amerikai katonai kiadások növekedése mellett érdemes megjegyezni, hogy időközben Irak fontos megrendelője lett az amerikai hadiiparnak.

Az amerikai egységek parancsnoka (David h. Petraeus) az nyilatkozta szeptemberben a Szenátus egyik bizottsága (Senate Armed Services Comittee) előtt, hogy a bagdadi kormány 1,6 milliárd dolláros szerződést írt alá amerikai fegyverek beszerzéséről, és további 1,8 milliárd dollárnyi megrendelést helyezett kilátásba.

Nem lehet rossz hadiipari vállalatnak lenni... szállítunk az amerikai hadseregnek, az iraki hadseregnek. Ez utóbbi szállítások egy részét elopják, és felhasználják az amerikai és iraki hadserge ellen, akiknek ezért még több fegyverre van szükségük...

Halkan2
A China Redux szerzője azon mélázott el a kínai-iraki deal kapcsán, hogy annak vajon köze van-e ahhoz az amerika bejelentéshez [szept.12.], hogy valószínűleg az Egyesült Államok két milliárd dollár értékben ad el fegyvert Tajvannak, mely tény igencsak bosszantja Pekinget.



Kapcsolódó anyagok
From the Frying Pan into the Fire: U.S. Arms Sales and Military Assistance to the Persian Gulf and Middle East [British American Security Information Council - Sept 2007]
Key Points:

  • The United States has announced prospective arms sales deals and new military assistance programs in the Persian Gulf and Middle East region that will significantly affect the regional strategic balance and likely total about $70 billion.
  • The sales are premised, to a great extent, on the basis of an ambiguous and unproven Iranian 'threat'.
  • The sales represent a continuation of traditional U.S. policy of support for authoritarian governments in the Arab world, which President Bush previously said the U.S. was abandoning.
  • Selling advanced weapons to current regional allies in the Persian Gulf and Middle East is a risky business since there is no guarantee that these governments will remain friendly to the United States in the medium to long-term.
America cashes in on arms sales to developing world [The Guardian - 2 Oct 2007]
The United States has consolidated its position as the world's leading arms dealer to the developing world, followed by Russia and Britain, according to a new congressional report published in Washington yesterday.



Szólj hozzá!

Címkék: kína usa kapcsolatok fegyverkereskedelem kína irak kapcsolatok


A bejegyzés trackback címe:

https://waijiao.blog.hu/api/trackback/id/tr46197706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása