HTML

Hírlevél

írd be az e-mail címedet!

ForeignPolicy.com

Technorati


Add to Technorati Favorites

2007.05.01. 19:27 zhaoman

Tovább maradunk Afganisztánban? (update)

Április 21-én Lengyel László cikke jelent meg a Népszabadságban Válaszúton címmel. Lengyel a külföldön (is) tekintélyét vesztett magyar kormányról (és ellenzékről) ír. A magyar külpolt túlzóan orosz-barátnak, nyugati szövetségeseihez hűtlennek tartja.

Valki László és Tálas Péter, a miniszterelnük mellett működő Kül- és Biztonságpolitikai Tanács vezetője, illetve egyik tagja április 29-én publikálta válaszát. A szerzők tételesen igyekszenek megcáfolni Lengyel állításait. A cikk vége kifejezetten tetszetősre sikerült.

Ha tizenhét évvel a rendszerváltás után egy olyan széles nemzetközi kitekintéssel bíró politológust is kommunistázáson érünk, mint Lengyel László, mit várjunk a magyar külpolitika provinciálisabb kritikusaitól?

A Valki-Tálas cikk kapcsán Wagner Péter hívja fel a figyelmet egy fontos elszólásra.

[Valki és Tálas] a következő félmondatot ejtik el: a közép-európai államok közül egyedül vezet önállóan egy tartományi újjáépítési csoportot (PRT) Afganisztánban, sőt meg is hosszabbította azt. Tekintve, hogy mindkettőjüket jól informáltnak kell tekintsem, (Valki László a miniszterelnök mellett működő Kül- és Biztonságpolitikai Tanács vezetője, Tálas Péter a tagja) ez lehet a nem hivatalos bejelentése a PRT hosszabbításnak. A hivatalos talán május 9-én lesz, a Magyar Külügyi Intézet hivatalos megnyitóján.

Május 9-et bejegyezzük a naptárba, várjuk a további infókat! (Az eredeti vállalásunk 2008. szeptemberéig szól.)

Nekem a szerzőpáros következő félmondata a kedvencem:

[hazán] azt is vállalta, hogy amint lehetővé válik, segítséget nyújt Kuba demokratizálásához is.

Javaslom azt is vállaljuk, hogy amint lehetővé válik, részt veszünk az észak-koreai szennyvízhálózat kiépítésben! Ez is legalább olyan nemes cél! Vagy: ha elolvad az északi-sarki jégtakaró (=lehetővé válik), akkor segítünk a felmerülő határviták békés megoldásában.


UPDATE 2007. 05. 06
A cinizmusom elhamarkodott volt! Részletek itt.



Még egy apróság. A Lengyel-cikket a Népszabadság az alábbi illusztrációval közölte.


Az rendben, hogy a Lengyel-cikk (és a rá adott válasz is) koncepcionális kérdéseket feszeget, de ezek közül egy sem olyan, amelyhez Göncz Kingának köze lenne. Éppen ezért elég fals ezt a képet mellékelni. Arra azonban tökéletes, hogy rávilágítson a szereposztásra...

Szólj hozzá!

Címkék: magyar külpol stratégia


A bejegyzés trackback címe:

https://waijiao.blog.hu/api/trackback/id/tr8465897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása