HTML

Hírlevél

írd be az e-mail címedet!

ForeignPolicy.com

Technorati


Add to Technorati Favorites

2007.05.06. 19:52 zhaoman

Cuba libre [updated]

Egy korábbi bejegyzésemben élcelődtem Szekeres Imre Kuba demokratizálásához ígért segítségnyújtásán.

A kérdésnem hagyott nyugodni, és kis kutatás után rá kellett jönnöm, hogy a miniszteri ígéretnek komoly előzménye van.




Történt, hogy 2003 szeptemberében három, volt köztársasági elnök (Václav Havel - Göncz Árpád - Lech Walesa) találkozott, és egy közös nyilatkozatot tettek közzé, mely 14 újságban egyszerre jelent meg 2003. szeptember 18-án. (angol verzió)



"Ma a demokratikus világ felelőssége a kubai ellenzék képviselőinek támogatása, függetlenül attól, hogy a kubai sztálinistáknak meddig sikerül még kapaszkodniuk a hatalomba...

...az európai országoknak létre kell hozniuk a "Kubai Demokrácia Alapítvány”-t a feltörekvő kubai civil társadalom támogatására. Ez az alapítvány készen áll majd az azonnali mûködésre akkor, ha a szigetországban politikai változásokra kerül sor. "

Václav Havel - Göncz Árpád - Lech Walesa: Cuba libre!
A levél előzménye, hogy 2003 tavaszán az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába Kuba képviselőt delegálhatott.
Másik fontos előzmény, amelyre a levél is hivatkozik, hogy 2003 tavaszán elitéltek 75 ellenzékit Kubában.

A  részletekkel kapcsolatban Ortutay L. Gyulát idézem:
Az EU egyeztetett álláspontot alakított ki Kubával kapcsolatosan azt követően, hogy 2003 tavaszán Havannában elítéltek 75 ellenzékit, köztük értelmiségieket, közgazdászokat, újságírókat. (Súlyos börtönbüntetéseket szabtak ki azzal a váddal, hogy egy külföldi hatalom, az Egyesült Államok zsoldjába szegődve államellenes tevékenységet fejtettek ki.)

Az EU akkor testületileg elítélte az emberi jogok megsértését, s retorziókat léptetett életbe: korlátozták a kulturális együttműködést, s diplomatáik megjelenését a hivatalos kubai rendezvényeken. Ugyankkor meghívták saját nemzeti ünnepi fogadásaikra a kubai ellenzékieket.

Nem késett a havannai válasz. Castro tömegfelvonulásokat szervezett a Bush elnök iraki katonai beavatkozását támogató akkori olasz és spanyol elnök, Berlusconi és Aznar követségeihez. Majd következett a koktél-partik fagyasztásának időszaka: a kubai külügyminisztérium egyszerűen nem állt szóba azon uniós országok követségeivel, amelyek ellenzékieket hívtak meg fogadásokra.

A mélypont 2005 januárjáig tartott, amikor (elsősorban az új szocialista spanyol kormány kezdeményezésére) az EU kompromisszumot keresett. Eszerint maradt az emberi jogok védelme, ám cél lett a kapcsolatok felújítása. Brüsszeli kulisszatitkok szerint a tagállamok eléggé megosztottak, hogy milyen politika segítetheti elő a demokratizálást Kubában.
A kezdeményezés (Cuban Democracy Fund) további sorsáról nem találtam infókat.

Tavaly májusban a Kuba-ügyben ismét érintettek lettünk (továbbra is Ortutay 2006-os blogbejegyzéséből idézek):

Simonyi András washingtoni magyar nagykövet is részt vett azon a televíziós kapcsolásos konferencián, amelyen Kelet-Európa egykori kommunista országainak diplomatái kezdeményezést tettek a kubai belső ellenzék támogatására...

...a televíziós-konferencia után a Bem tér alighanem számolhat azzal, hogy a kubai propagandában mostantól Budapestre, a magyar diplomáciára is tesznek majd nem éppen hízelgő megjegyzéseket. Eleddig ilyenből főleg a cseh barátainknak jutott ki. Prága ugyanis az EU tagállamok közül talán a legkövetkezetesebben bírálja a Castro-rendszer emberi jogi gyakorlatát.


Annyi baj legyen! Maximum kevesebben mennek tőlünk turistáskodni... puff neki...

De ezek szerint - már egy ideje - a hivatalos magyar álláspont a kubai ellenzék mellett teszi le a voksát.

update 2007. május 13.


- Magyarországon járt Caleb McCarry, a Bush-kormánynak a "kubai átmenetet" koordináló diplomatája.
- A kubai nagykövetség tiltakozott.
- A Demokrácia Központ (Gyarmati István) Kuba konferenciát szervez.

Baloldali értelmiségiek egy csoportja - köztük Krausz Tamás történész, Szerdahelyi István esztéta és Baranyi Ferenc költő - is tiltakoznak Bush elnök kubai koordinátorának budapesti fogadása és a tervezett Kuba-konferencia megrendezése ellen.

Szerintük a Bush-kormány így gyűjt szövetségeseket Európában a független Kuba belügyeibe való beavatkozáshoz.

nol.hu

Milyen jól látják...

Szólj hozzá!

Címkék: kuba


A bejegyzés trackback címe:

https://waijiao.blog.hu/api/trackback/id/tr7271732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása