HTML

Hírlevél

írd be az e-mail címedet!

ForeignPolicy.com

Technorati


Add to Technorati Favorites

2007.04.25. 08:19 zhaoman

Magyar neokonok, ne legyetek szégyenlősek!

Vint Cerf internetevangelistával Google munkatársak érkeztek, hogy teszteljék a magyar (és szomszédos országok) szakembereit. Néhány héttel később újabb látogatók érkeztek Budapestre. David Horowitz és társasága, a Freedom Center haknizott nálunk. Horowitz magyarországi útjáról nem sok mindent találtam, a honlapjuk is csak annyit említ, hogy Centrel European Trip. (Cerf-hez hasonlóan Horowitz is Prágában folytatta útját). Kik hívták meg? Kikkel találkozott? Hol adtak elő? A kommentben mindenki hintelhet (szivárogtathat), illetve tippelhet! Magyar neokonok, ne legyetek szégyenlősek!

A Hírszerzőn megjelent egy interjú a Freedom Center kiadásában megjelenő FrontPage Magazine című lapban (is) publikáló Gordon Cucullu-val. Először a Hírszerző interjúját, majd az Economist a neokonok alkonyáról szóló cikkét vesszük szemügyre!


kép forrása: Economist

Kalandra fel!

Gordon Cucullu

Cucullu igazi héja, már a honlapjának a címe is árulkodó: colonelgordon.com. 1995-ben kezdte el írni The Right Approach című cikksorozatát, melynek archívuma (2002-től napjainkig) itt elérhető.
What is Gordon’s philosophy? In The Right Approach Gordon expresses his largely conservative point of view on a variety of subjects varying from international affairs, to military operations to other issues that may be germane or important to the readers.
Az Amazon.com-on is aktív az ezredes, rendszeresen véleményezi az általa olvasott könyveket. Néhány cím az olvasmánylistájából:
The U.N. Exposed: How the United Nations Sabotages America's Security and Fails the World
New Glory: Expanding America's Global Supremacy
Dawn Over Baghdad: How the U.S. Military is Using Bullets and Ballots to Remake Iraq


Hírszerző interjú

...igen, de itt nem egyszerűen emberi hibákról beszélünk. A véleményformálók nagy része ma már úgy látja, hogy Amerika hozott létre a bevonulással egy olyan terrorizmus-problémát, ami előtte nem létezett.

 

Ezzel nem értek egyet. A terroristák végig ott voltak – legfeljebb nem szervezett formában, mint pl. az al-Kaida –, mi csak kiváltottuk az akcióikat. Lehet mondani, hogy ha nem lett volna a katonai beavatkozás, akkor nem lenne ott annyi dzsihádista. De ha valaki dzsihádista akar lenni, akkor leginkább csak ürügyre van szüksége ahhoz, hogy harcolhasson. A mi kultúránkban, ha nem szeretünk valakit, attól még nem nyírjuk ki egy AK-47-essel a családját – ők viszont folyamatosan öngyilkos merényleteket követnek el. Nehéz azt mondani, hogy erről a felszabadítók tehetnek.

Hát ehhez nehéz mit hozzátenni. Mi, a fejlett nyugati világ vs. öngyilkos merénylők. Cucullu érvelése szerint Irak Szaddam alatt tele volt terroristákkal, csak nem tudták magukról, hogy terroristák. Szerencsére az Egyesült Államok megtámadta Irakot, így segítve a céltalanul bolyongó irakiakat önygyilkos merénylő mivoltuk felismerésére. Ez is egyfajta nemzetépítés...

Mit gondol, az iraki háború jó időre visszaveti a neokon beütésű amerikai külpolitikát?

 

Reálisan nézve azt kell mondanom, igen, visszaveti. Nem örülök neki, mert nagyrészt szimpatizálok a neokon külpolitikával. Az amerikai közvélemény nagyon élénken követi az eseményeket, és nagyon fogy a türelem. Nem sokakat érdekel, hogy az emberi cselekvés időigényes. A hibáinkból való tanulás is időigényes.

A neokon döntéshozókat sem érdekelt anno, hogy a demokrácia-építés nem megy egyről a kettőre. Éljenző tömegekre számítottak Bagdad utcáin... kicsi telszámították magukat!

Az interjú itt olvasható. (2007. május végétől már archív lesz a cikk és fizetni kell majd érte, szóval tessék sietni!)
Sok érdeges dolgot mond még:
- Guntanamón minden rendben, pusztán néhány atrocitás volt, azok is régen. Manapság már inkább a rabok (!) fenyegetik az őröket...
- Iránban támogatni kell a nem szélsőséges hadsereget a Forradalmi Gárdával szemben, és el kell magyarázni az irániaknak, a Népnek, hogy a célzott támadások nem ellenük, hanem értük fognak történni.
- Venezuelát is a lator államok között említi (Ha a Chavez vezette Venezuela idáig süllyedt,, akkor miért vásárolja fel az Egyesült Államok Venezuela olajexportjának 60 százalékát? - kérdezem én.)

Economist cikk

A cikk sorraveszi az amerikai neokonokat ért "csapásokat".
- Cheney népszerűsége mélyponton
- a Wolfowitz körüli botrány
- Lewis “Scooter” Libby börtönbüntetésnek néz elébe
- Rumsfeld már nem védelmi miniszter


A neokonok marginalizálódása

The neocons are being relentlessly marginalised in Washington. Condoleezza Rice is returning to her “realist” roots at the State Department, now that Mr Rumsfeld is out of her hair and Mr Cheney is weakened. She has embraced “shuttle diplomacy” in Israel-Palestine, signalled her willingness to talk to Syria and Iran, and has even been polite about the United Nations. The rising generation of policy intellectuals regards a reputation for neoconservatism as professional death.

A nap szava: paleocons

They (the neocons) are also being marginalised—or at least slapped down a bit—within the conservative movement. The “paleocons” have always disliked the neocons, sometimes (disgracefully) just because they are Jewish. But now they are being joined by conservatives of almost every other stripe. Realists dislike them for their destabilising foreign policy. Small-government types dislike them for their indifference to government spending. Libertarians dislike them for their preoccupation with using the state to impose virtue. Neoconservatism could well return to where it started—the intellectual property of a handful of families called Kristol, Podhoretz and Kagan.


A neokonok visszaszorluásának magyarázatául több dolgot említ a cikk:

- nem találtak tömegpusztító fegyvereket Irakban (ezzel a háború indításának legfontosabb sarkköve semmisült meg)
- reménytelen harcok Irakban
- nem értették az arab-vilg működését
- ideológiai okok: nem működik a demokrácia-építés
- nem értettek a harcászathoz.

Douglas Feith-t, Rumsfeld "jobbkezét" a Pentagonban így jellemezte Tommy Frank, az iraki amerikai csapatok egykori tábornoka:"dumbest fucking guy on the planet"

Konklúzió

The tragedy of neoconservatism is that the movement began as a critique of the arrogance of power. Early neocons warned that government schemes to improve the world might well end up making it worse. They also argued that social engineers are always plagued by the law of unintended consequences. The neocons have not only messed up American foreign policy by forgetting their founders' insights. They may also have put a stake through the heart of their own movement.

Ezek szerint a Freedom Center bevezetőben említett munkatársai egy lejárt szavatosságú terméket népszerűsítenek hazánkban???

Szólj hozzá!

Címkék: usa neocon


A bejegyzés trackback címe:

https://waijiao.blog.hu/api/trackback/id/tr4463216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása